Rohovník obyčajný alebo karob je stále zelený strom, ktorého lusky sú skvelou náhradou kakaa. Vyrába sa mletím karobovej drte, ktorú získame jemným drvením luskov karobu.
Karob má mnoho zdravotných benefitov. Foto: Jasmine Waheed, Unsplash
Aké sú výhody používania karobového prášku?
9 faktov prečo uprednostniť karob pred čokoládou, kakaom a granulovaným kakaom:
1. Obsahuje prirodzene nízky podiel tuku
Preto je vhodný pri diétach.
2. Obsahuje nízky podiel sodíka
Priveľa sodíka totiž prispieva k vážnym zdravotným problémom.
My sme karob použili ako náhradu kakaa pri pečení veľkonočného koláča. Ten sme pripravili s ohľadom na zdravie z eko – bio prísad, bez umelých farbív či konzervantov. Foto: archív Fit Bio Eco (LD)
3. Obsahuje vápnik, ale nie oxaláty
Oxaláty sú rozpustné alebo nerozpustné soli kyseliny oxalovej, ktoré vo vyššom množstve spôsobujú tvorbu močových kameňov a u detí problémy s obličkami. Prirodzene sa nachádzajú v niektorých druhoch potravín a preto je nutné dávať pozor na ich prijímanie v zvýšenom množstve. Nadbytok oxalátov v moči vzniká hlavne vplyvom stravovania. Je to nielen príjem potravín s ich vysokým obsahom, ale aj zvýšená konzumácia tukov a nízka konzumácia kalcia a magnézia.
Vápnik je naopak minerál, ktorý telo potrebuje. Jeho účinky v tele sú širokospektrálne a je tzv. stavebný materiál pre systém spojovacích tkanív organizmu, čiže svaly, šľachy, koža a kosti. Výhody vápnika: antialergické účinky, zlepšuje imunitu, podporuje vstup výživných látok do bunky, je dôležitý na podporu funkčnosti aktivity buniek, pre normálnu zrážanlivosť krvi a správne fungovanie srdcového svalu, podporuje omladzovanie organizmu, pridáva koži pevnosť a pružnosť, vlasom lesk a nechtom krásu.
4. Má vysoký obsah vlákniny
Vláknina podporuje trávenie, je prevenciou proti zápche, slúži ako prírodný čistič našich čriev, udržuje zdravé črevá, kontroluje hladinu cukru v krvi, pomáha znižovať hladinu cholesterolu (pre tieto dôvody ho odporúčajú konzumovať pri diétach), telo je dlhšie nasýtené a nepotrebuje toľko veľa jesť.
Karob môžete použiť ako náhradu všade tam, kde používate kakao, čokoládu alebo granulované kakao. Napríklad do našej dvojfarebnej Briošky. Foto: archív Fit Bio Eco
5. Neobsahuje lepok
Preto je vhodný aj pre alergikov.
6. Zdroj antioxidantov
Vláknina rohovníka karobu je práve bohatým zdrojom polyfenolových antioxidantov (je len 12 potravín, ktoré majú túto moc). Antioxidanty sú dôležité pri prevencii vzniku niektorých chronických ochorení, ako sú napríklad rakovina, srdcové choroby, mŕtvica, Alzheimerova choroba alebo šedý zákal.
V koláčovom ceste s karobom môžete vytvoriť napríklad mramorovú štruktúru. Foto: Jana Gio Fox
7. Neobsahuje tyramín
Tyramín je látka, ktorá je spúšťačom migrén, obsahujú ho hlavne potraviny, ktoré sú dlhodobo skladované, či už varené alebo surové jedlá. Je to nepriateľská látka pre ľudí s alergiami a histamínovou intoleranciou.
8. Zmierňuje hnačky
Používa sa na liečbu hnačky hlavne u detí, ale aj u dospelých. Zmierňuje kŕče.
9. Neobsahuje kofeín
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Preto je vhodný aj pre ľudí s vysokým krvným tlakom.
Karob môžete použiť ako náhradu všade tam, kde používate kakao, čokoládu alebo granulované kakao. Napríklad do našej dvojfarebnej Briošky.
Karob je prirodzene sladký, takže už nemusíte ďalej používať cukor, ak, tak len minimálne množstvo. Kúpite ho v bežných bio obchodoch.
Zdroj informácií: Fcebook skupina KVASkujeme zdravo s Jana Gio Fox