BLOG

Najšetrnejší pôst: zeleninový vývar + recept

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Základné fakty o zeleninovom pôste

Zeleninový pôst je najšetrnejším spôsobom detoxu, veľa ľudí ho považuje za najmenej náročný. Prijatá zelenina nás zásobuje množstvom minerálov. Zelenina má pre ľudský organizmus zásaditý charakter a preto prispieva k efektívnejšiemu odbúraniu toxínov z tela. Pri prekyslenom organizme je totiž chudnutie takmer nemožné. Tento pôst vhodný aj pre ľudí, ktorí prekonali kvasinkové ochorenie kandida alebo často užívali antibiotiká.

Zeleninový pôst býva najmenej náročný. Foto: Ella Olsson, Pexels

Recept na Zeleninový broth (vývar)

Ingrediencie:

4 zemiaky so šupkou

10 zelerových stoniek

4 stredne veľké mrkvy

4 veľké cibule

4 strúčiky cesnaku

žiadna pridaná soľ ani iné koreniny

Všetky ingrediencie dáme do hrnca a zalejeme vodou, ktorá by mala tesne pokrývať pridanú zeleninu. Varíme po dobu 2 hodín, prikryté pokrývkou. Po uvarení konzumujeme iba vývar, zeleninu nejeme. Takto pripravený zeleninový broth konzumujeme celý deň. Počas dňa by sme mali celkovo prijať 2 litre zeleninového vývaru a  popri tom vypiť aj približne 2 litre čistej pitnej vody.

Zemiaky varte aj so šupkou, obsahuje blahodarné látky. Foto: Pexels

Hlavné benefity pôstu so zeleninovým vývarom a odporúčania

Príjmom vývaru a pitnej vody pomôžeme organizmu zbaviť sa toxických látok a podporíme ich vylučovanie z tela von. Pre posilnenie pozitívneho efektu sa odporúča doplniť očistu návštevou sauny a môžete si dopriať aj telový píling. Pripomíname, že užívanie alkoholu, liekov, kávy a iných škodlivých látok počas pôstu nie je prípustné (ak užívate pravidelne lieky, poraďte sa o ich možnom vysadení na čas pôstu s vašim ošetrujúcim lekárom). V tomto období by sme sa mali vyhnúť nadmernej záťaži organizmu, čiže vypustíme náročnejšie športové aktivity a vyhneme sa celkovo stresu – do takej miery, do akej nám to okolnosti dovolia. Tí, ktorým pôst nie je úplne cudzí a majú s pôstovaním už skúsenosť, môžu tento druh detoxu praktizovať aj po dobu 3 – 7 dní. Organizmus a jeho tráviaci trakt si oddýchnu a prečistí sa hrubé črevo.

Stopkový zeler je plný vitamínov a antioxidantov. Foto: Anna Tarazevich, Pexels

Cibuľa a cesnak pôsobia protizápalovo a antibakteriálne. Foto: Karolina Grabowska, Pexels

Aké vitamíny a minerály dodáme nášmu telu týmto zeleninovým vývarom? Pozrime sa na to bližšie:

Zemiaky so šupkou:

potassium (draslík), vitamín C

Stonkový zeler:

vitamíny C, K , B6 a antioxidanty

Mrkva:

antioxidanty, beta karotén

Cibuľa:

vitamíny B1, B2, C, E, kyselina listová a mnoho ďalších prospešných látok, pôsobí najmä protizápalovo

Cesnak:

vitamín C, B6, A, B1, D, K, draslík, vápnik, mangán, má antibakteriálne a fungicídne účinky

Ukončenie pôstu a návrat k strave

Po ukončení pôstu by sme sa mali vrátiť ku strave veľmi šetrne, najlepšie formou dusených jedál a jedál pripravených na pare. V žiadnom prípade by sme počas prvých dní po pôste nemali konzumovať vyprážané jedlá a tiež by sme sa mali vyhnúť údeninám a červenému mäsu.

Viac článkov z kategórie pôst, detox a fasting:

https://fitbioeco.sk/prerusovany-post-intermittent-fasting/ 

https://fitbioeco.sk/4-typy-postov-ake-su-ich-benefity-a-ako-si-z-nich-vybrat-ten-najvhodnejsi/

https://fitbioeco.sk/detox-podla-faz-mesiaca/