BLOG

Prečo je začiatok marca ideálny čas na pôst

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Uplynulý týždeň priniesol záťaž na náš organizmus, ktorá bola spôsobená splnom. V nadchádzajúcom týždni sa nám začína marec a v tomto období bude najviac zaťažený žlčník. Vzhľadom na oba tieto silné vplyvy by sme mali s láskou pristupovať k nášmu tráveniu. Ako sa hovorí: „Nech je jedlo vaším liekom, a nikdy nie inak, pretože ľahko sa môže stať, že vaším jedlom budú lieky“.

Zeleninová polievka je vhodnou voľbou na odľahčenie stravy v pôstnom období. Foto: Jade Aucamp, Unsplash

Na čo by sme sa mali zamerať

V tomto týždni by sme sa mali zamerať na ľahké zeleninové polievky, ktoré si môžeme rozmixovať a konzumovať ako hustú výživnú stravu, plnú minerálov a vitamínov. Podľa tradičnej čínskej medicíny sa znížená funkcia žlčníka prejavuje bolesťami veľkých kĺbov (ramená, bedrá, kolená, vonkajšia strana lakťov). Na podporu činnosti žlčníka sa odporúča popíjanie čaju, ktorý obsahuje horčiny, napríklad z púpavyzemežlče a paliny. Dobrú funkciu žlčníka tiež podporuje lecitín a lyžica oleja z ľanových semienok.

Na podporu činnosti žlčníka sa odporúča popíjanie čaju, napríklad z púpavy. Foto: freestocks.org, Pexels.

Začiatok pôstneho obdobia

Je všeobecne známe, že naši predkovia v období po Popolcovej strede začínali s obdobím pôstu, ktorý mal odľahčiť unavený organizmus. Počas zimy ľudia nemali dodatočný prísun vitamínu D, keďže slniečka bolo v tomto ročnom období pomenenej. Pôst, resp. detox alebo po anglicky fasting – to všetko sú rôzne pomenovania pre spôsob odľahčenia záťaže nášho tráviaceho traktu, ktorý sa nám následne odvďačí lepšou imunitou a zvýšenou vitalitou.

Recept na polievku vhodnú pre pôstne obdobie

Pórová polievka so zemiakmi a feniklom

Krémová polievka, ktorá je lahodná aj podávaná za studena. Chladená polievka môže byť zmrazená vo vreckách alebo nádobách až tri mesiace. Pred podávaním ju rozmrazte a dôkladne zohrejte.

Počet porcií: 4

Suroviny

1 PL lyžica olivového oleja

2 veľké póry, orezané a nakrájané na plátky

4 šalotky, olúpané a nakrájané na plátky

3 strúčiky cesnaku, olúpané a nakrájané na plátky

2 malé hľuzy feniklu, orezané a nakrájané na plátky

450 g (2 šálky) očistených zemiakov, nakrájaných na malé kúsky

2 lyžičky vegety

720 ml (3 šálky) vody

240 ml (1 šálka) nesladeného sójového mlieka

Morská soľ a čierne korenie na dochutenie

Postup

  1. Na veľkej panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme pór a šalotku so štipkou soli. Jemne za občasného miešania podusíme, kým nezmäknú.
  2. Pridáme cesnak, fenikel a zemiaky a niekoľko minút všetko spolu podusíme.
  3. Pridáme vegetu a vodu, povaríme asi 15 minút (alebo kým nebudú zemiaky mäkké).
  4. Odstavíme z ohňa a prilejeme mlieko. Rozmixujeme dohladka pomocou ponorného mixéra. Ak máme radšej redšiu polievku, pridávame mlieko a vodu podľa potreby. Dochutíme korením a soľou.
  5. Polievku podávame teplú alebo chladenú, pred podávaním ju pokvapkáme sójovou smotanou na zjemnenie, prípadne doplníme krutónmi.

Výživové hodnoty na jednu porciu (371 g): kalórie: 202, tuky: 5,1 g, nasýtené mastné kyseliny: 0,8 g, cukry: 8,9 g, soľ: 0,37 g

Prihláste sa na odber noviniek

Posielame len novinky z našej stránky, neposielame žiaden spam.