Uplynulý týždeň priniesol záťaž na náš organizmus, ktorá bola spôsobená splnom. V nadchádzajúcom týždni sa nám začína marec a v tomto období bude najviac zaťažený žlčník. Vzhľadom na oba tieto silné vplyvy by sme mali s láskou pristupovať k nášmu tráveniu. Ako sa hovorí: „Nech je jedlo vaším liekom, a nikdy nie inak, pretože ľahko sa môže stať, že vaším jedlom budú lieky“.
Zeleninová polievka je vhodnou voľbou na odľahčenie stravy v pôstnom období. Foto: Jade Aucamp, Unsplash
Na čo by sme sa mali zamerať
V tomto týždni by sme sa mali zamerať na ľahké zeleninové polievky, ktoré si môžeme rozmixovať a konzumovať ako hustú výživnú stravu, plnú minerálov a vitamínov. Podľa tradičnej čínskej medicíny sa znížená funkcia žlčníka prejavuje bolesťami veľkých kĺbov (ramená, bedrá, kolená, vonkajšia strana lakťov). Na podporu činnosti žlčníka sa odporúča popíjanie čaju, ktorý obsahuje horčiny, napríklad z púpavy, zemežlče a paliny. Dobrú funkciu žlčníka tiež podporuje lecitín a lyžica oleja z ľanových semienok.
Na podporu činnosti žlčníka sa odporúča popíjanie čaju, napríklad z púpavy. Foto: freestocks.org, Pexels.
Začiatok pôstneho obdobia
Je všeobecne známe, že naši predkovia v období po Popolcovej strede začínali s obdobím pôstu, ktorý mal odľahčiť unavený organizmus. Počas zimy ľudia nemali dodatočný prísun vitamínu D, keďže slniečka bolo v tomto ročnom období pomenenej. Pôst, resp. detox alebo po anglicky fasting – to všetko sú rôzne pomenovania pre spôsob odľahčenia záťaže nášho tráviaceho traktu, ktorý sa nám následne odvďačí lepšou imunitou a zvýšenou vitalitou.
Recept na polievku vhodnú pre pôstne obdobie
Pórová polievka so zemiakmi a feniklom
Krémová polievka, ktorá je lahodná aj podávaná za studena. Chladená polievka môže byť zmrazená vo vreckách alebo nádobách až tri mesiace. Pred podávaním ju rozmrazte a dôkladne zohrejte.
Počet porcií: 4
Suroviny
1 PL lyžica olivového oleja
2 veľké póry, orezané a nakrájané na plátky
4 šalotky, olúpané a nakrájané na plátky
3 strúčiky cesnaku, olúpané a nakrájané na plátky
2 malé hľuzy feniklu, orezané a nakrájané na plátky
450 g (2 šálky) očistených zemiakov, nakrájaných na malé kúsky
2 lyžičky vegety
720 ml (3 šálky) vody
240 ml (1 šálka) nesladeného sójového mlieka
Morská soľ a čierne korenie na dochutenie
Postup
- Na veľkej panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme pór a šalotku so štipkou soli. Jemne za občasného miešania podusíme, kým nezmäknú.
- Pridáme cesnak, fenikel a zemiaky a niekoľko minút všetko spolu podusíme.
- Pridáme vegetu a vodu, povaríme asi 15 minút (alebo kým nebudú zemiaky mäkké).
- Odstavíme z ohňa a prilejeme mlieko. Rozmixujeme dohladka pomocou ponorného mixéra. Ak máme radšej redšiu polievku, pridávame mlieko a vodu podľa potreby. Dochutíme korením a soľou.
- Polievku podávame teplú alebo chladenú, pred podávaním ju pokvapkáme sójovou smotanou na zjemnenie, prípadne doplníme krutónmi.
Výživové hodnoty na jednu porciu (371 g): kalórie: 202, tuky: 5,1 g, nasýtené mastné kyseliny: 0,8 g, cukry: 8,9 g, soľ: 0,37 g