BLOG

Vitaj leto

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Máme tu jún, mesiac začínajúceho biologického leta, keď vtáci vyvádzajú svoje mláďatá. Mesiac na oblohe putuje v blížencoch a 21. júna vstupuje do raka. Ten deň bude zároveň najdlhším dňom v roku, kedy sa Letným slnovratom začne astronomické leto.

Je tu jún, mesiac začínajúceho biologického leta. Foto: Ben White, Unsplash

Sústreďme sa na tenké črevo a jeho zdravie

V júni je najviac ohrozené tenké črevo, ktoré je centrom nášho imunitného systému. Tu prebieha trávenie a vstrebávanie živín. Poruchy vstrebávania sa prejavujú nadúvaním, kŕčmi, hnačkou ale aj bolesťami chrbtice, či rôznymi druhmi plesní.

Základným a najjednoduchším krokom k prosperite zdravia tenkého čreva je už nami opakovane spomínaný pôst, ktorý prospieva nášmu telu, odľahčuje tráviaci systém a prispieva k trvalému zdraviu. V tomto mesiaci by sme určite nemali vynechať pôst v deň splnu, ktorý nastane vo štvrtok 24.06.2021, presne na Svätojánsku noc. Tento spln bude mimoriadne silný a bude mať veľmi veľký vplyv na bylinky. Tí ktorí sa venujú zberu liečivých byliniek, by určite nemali v tento deň vynechať ich zber. Spln umocňuje silu liečivých bylín. Bylinky ktorých zber odporúčame sú: harmanček, hluchavka, medovka, podbeľ, praslička, repík, sedmokráska, šalvia, z kríkov to bude baza čierna a lipa.

V júni býva najviac ohrozené tenké črevo, ktoré je centrom nášho imunitného systému. Foto: silviarita, Pixabay

Keďže nám začína biologické leto a naše tenké črevo je teraz najviac ohrozené, aj z hľadiska pradávnej Ajurvédy sa neodporúča organizmus prehrievať. K prehriatiu organizmu môže dôjsť nielen zvonka ale aj z vnútra, napríklad prijímaním nesprávnej stravy v podobe pikantných jedál a stravy upravenej vysokou teplotou. Prehriaty organizmus je náchylnejší na zápalové procesy, ktoré sa následne v organizme spúšťajú až na jeseň. Môže k tomu prísť napríklad vtedy, ak sme telo počas leta zaťažovali grilovaným, respektíve pečeným jedlom.

V období leta nášmu telu najviac prospeje čerstvá strava. Foto: Jonathan Ybema, Unsplash

Nezabudnime teda, že v období leta nášmu telu najviac prospeje strava čerstvá, vo forme šalátov, ktorá naše telo ochladí a prinesie mu úľavu. Na našom tanieri by nemalo chýbať ovocie, ktorého bude v tomto období dostatok, a nezabudnime na sezónnu zeleninu – uhorkystonkový zelercukety a rôzne tekvičky a patizóny, ktoré nám môžu spestriť jedálniček a telu dodajú potrebné vitamíny. Myslime na to, že čo dáme nášmu telu v tomto období, to ho posilní na jeseň a bude potom pripravené na chladné a veterné počasie, ktoré so sebou prináša mnoho nástrah vo forme vírusov.

Vyskúšajte sendvič s avokádom a cícerom, je plný bielkovín a zdravých tukov. Foto: Daria Shevtsova, Pexels

Naše telo je biologický stroj. Ak mu budeme dodávať stravu prospešnú pre jeho fungovanie a budeme mať na mysli to, že všetko čo naše telo príjme, sa následne odrazí na našom zdraví a celkovej psychickej pohode, budeme žiť spokojnejší a lepší životZdravie je to najdôležitejšie, čo máme. Nezabúdajme na to!

Prikladáme zopár inšpiratívnych receptov na tieto letné dni a prajeme vám pevné zdravie, veselú myseľ a dobrú chuť.

Sendvič s avokádom a cícerom

Tento sendvič je plný bielkovín a zdravých tukov. Spraví z vášho obeda príjemný zážitok a dodá vám silu na celé popoludnie.

Suroviny na avokádovú plnku

400g scedeného cíceru

2 zrelé avokáda, rozpolené a zbavené kôstok

1 nastrúhaný strúčik cesnaku

1 polievková lyžica tahini (voliteľné)

Šťava z jedného citróna

Morská soľ a čierne korenie na dochutenie

Suroviny na sendviče

8 hrubých krajcov chleba alebo pečiva

Červená cibuľa, nakrájaná na plátky

Uhorka, nakrájaná na plátky

Klíčky žeruchy alebo lucerny

Postup

Všetky prísady na avokádovú plnku vložte spolu do misy, zmiešajte spolu a rozpučte, ale nie úplne – zachovajte textúru surovín. Okoreňte a posoľte podľa chuti. Krajce chlebíka si môžete jemne opiecť. Na 4 krajce rozdeľte avokádovú plnku, pridajte cibuľku, uhorku a klíčky. Zvyšnými krajcami si jednotlivé sendviče prikryte zhora. Takto pripravené sú ideálne aj ako obedové menu na cesty.

Brokolicový šalát s karí

Porcie: 2 hlavné chody, alebo 4 prílohy

Tento svieži šalát v sebe kombinuje sladko – slané chute. Hodí sa ako samostatné halvné jedlo alebo aj ako príloha.

Suroviny na šalát

½ brokolice nakrájanej nadrobno

2 mrkvy, nastrúhané

200g opláchnutého a scedeného cíceru

20g (¼ šálky) mandlí, nakrájaných na plátky a opečených

50g (¼ šálky) sušených brusníc

2 veľké jarné cibuľky, nasekané

1 zväzok čerstvého koriandru, nasekaný

½ zrelé avokádo, nakrájané na kocky

40g (¼ šálky) uhorky, nakrájaná na kocky

Suroviny na dresing

55g (¼ šálky) tahini

1 citrón, odšťavený a očistený

1 strúčik cesnaku, jemne roztlačený

2 lyžičky javorového octu

2 lyžičky octu z bieleho vína

1 kopcová lyžička mandľového masla

2 lyžičky kokosového medu (môžete ho nahradiť napríklad agáve sirupom, ktorý má z nutričného hľadiska nižší glykemický index, a teda je vhodný aj pri cukrovke)

1 lyžička zmesi korenia garam masala

½ lyžice čerstvého zázvoru, nastrúhaného

½ lyžičky mletej kurkumy

Štipka soli

Štipka mletého čierneho korenia

Postup

Prísady na šalát vložíme do veľkej misy a premiešame. V ďalšej nádobe si vymiešame suroviny na dresing. Ak je dresing príliš hustý, zriedime ho 2 – 3 lyžicami vody. Dresingom prelejeme pripravený šalát a dobre premiešame, aby sa ním listy šalátu obalili. Podávame vychladené. V chladničke vydrží šalát až dva dni.

Výživové hodnoty na jednu porciu: kalórie: 381, sacharidy: 50,4 g, cukry: 21,8 g, soľ: 0,64 g, tuk: 17,5 g, nasýtené mastné kyseliny: 2,2 g, bielkoviny: 14 g

Tieto recepty sú z knihy Vegan everyday cook book, vydalo: Prime Impact events & media 2020.