BLOG

Vitaj leto

Máme tu jún, mesiac začínajúceho biologického leta, keď vtáci vyvádzajú svoje mláďatá. Mesiac na oblohe putuje v blížencoch a 21. júna vstupuje do raka. Ten deň bude zároveň najdlhším dňom v roku, kedy sa Letným slnovratom začne astronomické leto.

Je tu jún, mesiac začínajúceho biologického leta. Foto: Ben White, Unsplash

Sústreďme sa na tenké črevo a jeho zdravie

V júni je najviac ohrozené tenké črevo, ktoré je centrom nášho imunitného systému. Tu prebieha trávenie a vstrebávanie živín. Poruchy vstrebávania sa prejavujú nadúvaním, kŕčmi, hnačkou ale aj bolesťami chrbtice, či rôznymi druhmi plesní.

Základným a najjednoduchším krokom k prosperite zdravia tenkého čreva je už nami opakovane spomínaný pôst, ktorý prospieva nášmu telu, odľahčuje tráviaci systém a prispieva k trvalému zdraviu. V tomto mesiaci by sme určite nemali vynechať pôst v deň splnu, ktorý nastane vo štvrtok 24.06.2021, presne na Svätojánsku noc. Tento spln bude mimoriadne silný a bude mať veľmi veľký vplyv na bylinky. Tí ktorí sa venujú zberu liečivých byliniek, by určite nemali v tento deň vynechať ich zber. Spln umocňuje silu liečivých bylín. Bylinky ktorých zber odporúčame sú: harmanček, hluchavka, medovka, podbeľ, praslička, repík, sedmokráska, šalvia, z kríkov to bude baza čierna a lipa.

V júni býva najviac ohrozené tenké črevo, ktoré je centrom nášho imunitného systému. Foto: silviarita, Pixabay

Keďže nám začína biologické leto a naše tenké črevo je teraz najviac ohrozené, aj z hľadiska pradávnej Ajurvédy sa neodporúča organizmus prehrievať. K prehriatiu organizmu môže dôjsť nielen zvonka ale aj z vnútra, napríklad prijímaním nesprávnej stravy v podobe pikantných jedál a stravy upravenej vysokou teplotou. Prehriaty organizmus je náchylnejší na zápalové procesy, ktoré sa následne v organizme spúšťajú až na jeseň. Môže k tomu prísť napríklad vtedy, ak sme telo počas leta zaťažovali grilovaným, respektíve pečeným jedlom.

V období leta nášmu telu najviac prospeje čerstvá strava. Foto: Jonathan Ybema, Unsplash

Nezabudnime teda, že v období leta nášmu telu najviac prospeje strava čerstvá, vo forme šalátov, ktorá naše telo ochladí a prinesie mu úľavu. Na našom tanieri by nemalo chýbať ovocie, ktorého bude v tomto období dostatok, a nezabudnime na sezónnu zeleninu – uhorkystonkový zelercukety a rôzne tekvičky a patizóny, ktoré nám môžu spestriť jedálniček a telu dodajú potrebné vitamíny. Myslime na to, že čo dáme nášmu telu v tomto období, to ho posilní na jeseň a bude potom pripravené na chladné a veterné počasie, ktoré so sebou prináša mnoho nástrah vo forme vírusov.

Vyskúšajte sendvič s avokádom a cícerom, je plný bielkovín a zdravých tukov. Foto: Daria Shevtsova, Pexels

Naše telo je biologický stroj. Ak mu budeme dodávať stravu prospešnú pre jeho fungovanie a budeme mať na mysli to, že všetko čo naše telo príjme, sa následne odrazí na našom zdraví a celkovej psychickej pohode, budeme žiť spokojnejší a lepší životZdravie je to najdôležitejšie, čo máme. Nezabúdajme na to!

Prikladáme zopár inšpiratívnych receptov na tieto letné dni a prajeme vám pevné zdravie, veselú myseľ a dobrú chuť.

Sendvič s avokádom a cícerom

Tento sendvič je plný bielkovín a zdravých tukov. Spraví z vášho obeda príjemný zážitok a dodá vám silu na celé popoludnie.

Suroviny na avokádovú plnku

400g scedeného cíceru

2 zrelé avokáda, rozpolené a zbavené kôstok

1 nastrúhaný strúčik cesnaku

1 polievková lyžica tahini (voliteľné)

Šťava z jedného citróna

Morská soľ a čierne korenie na dochutenie

Suroviny na sendviče

8 hrubých krajcov chleba alebo pečiva

Červená cibuľa, nakrájaná na plátky

Uhorka, nakrájaná na plátky

Klíčky žeruchy alebo lucerny

Postup

Všetky prísady na avokádovú plnku vložte spolu do misy, zmiešajte spolu a rozpučte, ale nie úplne – zachovajte textúru surovín. Okoreňte a posoľte podľa chuti. Krajce chlebíka si môžete jemne opiecť. Na 4 krajce rozdeľte avokádovú plnku, pridajte cibuľku, uhorku a klíčky. Zvyšnými krajcami si jednotlivé sendviče prikryte zhora. Takto pripravené sú ideálne aj ako obedové menu na cesty.

Brokolicový šalát s karí

Porcie: 2 hlavné chody, alebo 4 prílohy

Tento svieži šalát v sebe kombinuje sladko – slané chute. Hodí sa ako samostatné halvné jedlo alebo aj ako príloha.

Suroviny na šalát

½ brokolice nakrájanej nadrobno

2 mrkvy, nastrúhané

200g opláchnutého a scedeného cíceru

20g (¼ šálky) mandlí, nakrájaných na plátky a opečených

50g (¼ šálky) sušených brusníc

2 veľké jarné cibuľky, nasekané

1 zväzok čerstvého koriandru, nasekaný

½ zrelé avokádo, nakrájané na kocky

40g (¼ šálky) uhorky, nakrájaná na kocky

Suroviny na dresing

55g (¼ šálky) tahini

1 citrón, odšťavený a očistený

1 strúčik cesnaku, jemne roztlačený

2 lyžičky javorového octu

2 lyžičky octu z bieleho vína

1 kopcová lyžička mandľového masla

2 lyžičky kokosového medu (môžete ho nahradiť napríklad agáve sirupom, ktorý má z nutričného hľadiska nižší glykemický index, a teda je vhodný aj pri cukrovke)

1 lyžička zmesi korenia garam masala

½ lyžice čerstvého zázvoru, nastrúhaného

½ lyžičky mletej kurkumy

Štipka soli

Štipka mletého čierneho korenia

Postup

Prísady na šalát vložíme do veľkej misy a premiešame. V ďalšej nádobe si vymiešame suroviny na dresing. Ak je dresing príliš hustý, zriedime ho 2 – 3 lyžicami vody. Dresingom prelejeme pripravený šalát a dobre premiešame, aby sa ním listy šalátu obalili. Podávame vychladené. V chladničke vydrží šalát až dva dni.

Výživové hodnoty na jednu porciu: kalórie: 381, sacharidy: 50,4 g, cukry: 21,8 g, soľ: 0,64 g, tuk: 17,5 g, nasýtené mastné kyseliny: 2,2 g, bielkoviny: 14 g

Tieto recepty sú z knihy Vegan everyday cook book, vydalo: Prime Impact events & media 2020.

Prihláste sa na odber noviniek

Posielame len novinky z našej stránky, neposielame žiaden spam.