BLOG

Detox podľa fáz mesiaca

Nov mesiaca má na naše telá v mnohých ohľadoch rovnaký vplyv ako jeho Spln. Foto: malith d karunarathne, Unsplash

Nov mesiaca má na naše telá v mnohých ohľadoch rovnaký vplyv ako jeho Spln. V tomto období by sme sa mali sústrediť na odľahčenie tráviaceho traktu a detoxikáciu organizmu. Takýto očistný deň je pre tráviaci trakt mimoriadne dôležitý, aj náš tráviaci systém si totiž potrebuje oddýchnuť. Počas očistného dňa mu dáme šancu na regeneráciu a načerpanie nových síl.]Ako by sme si mali počas detoxu upraviť svoj jedálniček? Prinášame vám niekoľko tipov.

Detox pre začiatočníkov

Pre začiatočníkov je vhodné vo vybraný deň počas Novu mesiaca prijímať len jeden druh potravín. Ak sa do detoxu púšťate prvýkrát, zvoľte jednoduché raňajky. Vyberajte si najmä základné potraviny, ktoré neprešli spracovaním a vylúčte polotovary. Pripravte si zeleninový vývar a ten potom jedzte počas zvyšku dňa.

Ovocný deň

Môžete si zvoliť ovocný deň a jesť celý deň len jeden vybraný druh ovocia. Na detox sú vďaka vysokému obsahu vlákniny veľmi obľúbené jablká. Vyskúšať môžete aj grapefruitový deň. Grapefruit zlepšuje krvný obeh a má protizápalové účinky. Zmierňuje ťažkosti s kŕčovými žilami a prispieva k úprave hladiny cukru v krvi. Obsahuje draslík a vitamíny C a B1, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu a má detoxikačné účinky. Citrusové plody vďaka vysokému obsahu vody majú tendenciu prispievať k ochladeniu a osvieženiu organizmu, preto je vhodné zvoliť si grapefruit na detoxikačný deň najmä v letných mesiacoch.

Zeleninový deň

Ak uprednostňujete skôr varenú stravu, vyskúšajte zeleninový deň a pripravte si koreňovú zeleninu. Ochuťte ju štipkou soli, po uvarení rozmixujte do hustej kaše a pojedajte počas dňa.

Detox pre pokročilých

Ak už máte s detoxikáciou a odľahčením jedálnička vo vybrané dni skúsenosti, prejdite na detox, počas ktorého budete prijímať len tekutiny. Vhodná je čistá voda alebo nesladené bylinkové čaje.

Návrat k strave po detoxe

Po očiste organizmu sa neodporúča začať ďalší deň ťažkou stravou, ale zľahka. V zimných mesiacoch náš tráviaci trakt na raňajky určite privíta niečo teplé. Inšpiráciu môžeme hľadať aj v jedálničkoch našich predkov. Tí začínali deň teplou polievkou alebo kašou. Dnes máme dostupných mnoho druhov obilnín, ktoré sú plné živín, minerálov a sú ľahko stráviteľné. Kašu si môžeme dochutiť podľa svojich preferencií. Odporúčame napríklad pražené sezamové alebo konopné semienka. Na zlepšenie trávenia si môžete pridať škoricu alebo kurkumu. Tie ideálne vmiešajte do kaše počas varenia, čo napomôže lepšiemu vstrebávaniu. Navyše, kurkuma uvoľňuje svoje liečivé a protizápalové funkcie, ak ku nej pridáte aj štipku čierneho korenia. Po očistnom dni by ani obed nemal byť ťažko stráviteľný. Odporúčame ľahkú rybku alebo kuracie prsia pripravené na grile bez pridaného tuku, či jemne podusené a podávané so zeleninou.

Tipy na rýchle a zdravé jedlá vhodné deň po očiste

Tofu so zeleným šalátom s Quinoa

Tento šalát je plný výživných látok. Quinou radíme medzi superpotraviny. Obsahuje všetkých deväť základných aminokyselín, ktoré sú  potrebné pre naše telo. Tofu obsahuje množstvo estrogénov a ženám po 40-tke napomáha vyrovnať výkyvy hormónov. Kel obsahuje dôležitý vitamín K2, ktorý je potrebný pre našu črevnú flóru. Cuketa je bohatým zdrojom vlákniny, ktorá by mala mať v našom jedálničku pravidelné miesto. Napomáha črevu vstrebať tekutiny a má pozitívny vplyv na peristaltiku – posúva stravu z tenkého do hrubého čreva. Riasy nori sú dôležitým zdrojom jódu, ktorý prispieva k regulácii štítnej žľazy. Vedeli ste, že pri nedostatku  jódu a vitamínu K2 v organizme ľudia často trpia zvýšenou plynatosťou a majú problémy s nadúvaním? Cesnak je prírodné antibiotikum, ktoré prirodzene prispieva k dezinfekcii čreva a má ochranný vplyv na tráviaci trakt pred parazitmi.

Recept na 6 porcií

200g (1 šálka) quinoa

200g (1 šálka) kelu

2396g tofu

3 cukety nakrájané na tenké plátky

4 jarné cibuľky, nakrájané na drobno

65g (1/3 šálky) tekvicových semiačok

Na prípravu pesta z nori:

100g (1/2 šálky) kelu

3 strúčiky cesnaku

2 plátky nori, natrhané na kúsky

120ml (1/2 šálky) vody (podľa potreby môže byť aj viac)

2 pl. olivového oleja

2 pl. citrónovej šťavy

Píniové oriešky

Morská soľ a čierne korenie na dochutenie

  1. Uvarte quinoa podľa návodu na balení
  2. Na prípravu pesta najemno rozmixujte spolu kel, cesnak, nori, píniové oriešky, citrónovú šťavu, soľ a korenie
  3. Predhrejte panvicu na grilovanie na vysokej teplote. Kel opekajte v menších množstvách postupne, kým nie je opečený a odložte. Tofu nakrájajte na plátky a potrite polovicou pesta. Opečte z každej strany približne 2 minúty, kým nebude tofu prepečené. Rovnako postupujte aj s plátkami cukety.
  4. Do quinoa s vidličkou primiešajte jarnú cibuľku, tekvicové semienka a zvyšky pesta. Šalát zľahka premiešajte na prepojenie všetkých zložiek. Rozdeľte kel, quinoa, cuketu a tofu na taniere a pred podávaním posypte tekvicovými semienkami.

Výživové hodnoty na jednu porciu (cca 338g): kalórie: 446, sacharidy: 31g, cukry: 5g, soľ: 0,24g, tuky: 24g, nasýtené mastné kyseliny: 3,4g, bielkoviny: 35g.

V recepte je možné tofu nahradiť za tempeh, seitan, syr halloumi  alebo kuracie, či morčacie mäso.

 

Zemiaková polievka s feniklom a pórom

Recept na 4 porcie

1 pl. olivového oleja

2 veľké ošúpané a na plátky nakrájané póry

4 šalotky, ošúpané a nakrájané na plátky

3 strúčiky cenaku, očistené a nakrájané na plátky

2 malé hlávky feniklu, ošúpané a nakrájané na plátky

450g (2 šálky) ošúpaných zemiakov nakrájaných na malé kúsky

2 lyžičky vegety

720ml (3 šálky) vody

240ml (1 šálka) nesladeného sójového mlieka

Morská soľ a čierne korenie na dochutenie

  1. Na veľkej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte pór, šalotku a štipkou soli. Jemne za občasného miešania poduste, kým nezmäknú.
  2. Pridajte cesnak, fenikel a zemiaky a pokračujte v dusení niekoľko minút.
  3. Pridajte vegetu avodu a všetko spolu povarte asi 15 minút (alebo kým nebudú zemiaky mäkké).
  4. Odstavte z ohňa a prilejte mlieko. Pomocou ponorného mixéra rozmixujte polievku do krémova. Ak máte radšej redšiu polievku, podľa potreby pridajte viac mlieka alebo vody. Podľa chuti pridajte soľ a korenie.
  5. Polievku podávajte teplú alebo chladenú: pred podávaním ju pokvapkajte sójovou smotanou amôžete pridať aj opečené krutóny.

Výživové hodnoty na jednu porciu (cca 371g): kalórie: 202, tuky: 5,1g, nasýtené mastné kyseliny: 0,8g, Cukry: 8,9g, Soľ: 0,37g.

Tieto recepty sú z knihy Vegan everyday cook book, vydalo: Prime Impact events & media 2020.

Prihláste sa na odber noviniek

Posielame len novinky z našej stránky, neposielame žiaden spam.