BLOG

Stravovanie podľa krvných skupín

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Prečo krvná skupina vplýva na vstrebávanie živín v našom tele?

Prečo záleží na tom, čo jeme a čo nášmu telu prospieva alebo neprospieva? Ako sme už spomínali v článku venovanom tráveniu, FODMAP resp. candide, všetko so všetkým v našom tele súvisí. Opis porúch trávenia spôsobených FODMAP (porucha štiepenia cukrov Fermentovaných (F), Oligosacharidov (O), Monosacharidov (M) a Olygolov), nám naznačuje, že všetko čo zjeme, sa v žalúdku premieša a rozpúšťa, avšak ku vstrebaniu tejto potravy dochádza v tenkom čreve, kde sa stenou tenkého čreva živiny dostávajú do krvného obehu a následne sú distribuované do celého tela. Práve krvné riečište má nosnú hodnotu a prijíma živiny a ďalej ich spracuje a zužitkuje pre blaho organizmu.

Základné rozdelenie krvných skupín a ich zastúpenie v populácii

Každá krvná skupina je špecifická. Poznáme 4 druhy krvných skupín, a to: A, B, AB a 0. Za najstaršiu krvnú skupinou je považovaná krvná skupina typu A, ďalšie v poradí sú B a 0 a najmladšou je skupina typu AB.

Celosvetovo najrozšírenejšia je skupina typu 0, v slovenskej populácii je najrozšírenejšou krvnou skupinou typ A, je to až 42% obyvateľstva. Potom nasleduje typ krvnej skupiny 0, ktorú má 38% slovenskej populácie, ďalej krvná skupina B – 13% a najmenej je zastúpená krvná skupina je typu AB, je len u 7% populácie. Až 85% populácie Slovenska má RH faktor pozitívny.

Tip

Poznáte svoju krvnú skupinu? Ak nie, spravte si jednoduchý test na zistenie krvnej skupiny v pohodlí domova. Môžete si ho kúpiť online na stránke www.KOMPAVA.sk

Čo je to krvná skupina?

Krvná skupina je charakteristikou červených krviniek v tele jedinca, teda sacharidov a bielkovín na ich bunkovej membráne. Krvná skupina je tvorená antigénmi na povrchu červených krviniek. Niektoré antigény sú čisté bielkoviny, iné sú tvorené bielkovinami a polysacharidmi. Neprítomnosť určitých znakov na povrchu červených krviniek môže spôsobovať prirodzenú produkciu protilátok.

Kompatibilita potravy s krvou skupinou je základom pevného zdravia

Je dôležité uvedomiť si, ako veľmi sa typ krvnej skupiny podieľa na spracovaní potravy a živín v našom organizme. Ak dlhodobo prijímame potravu, ktorá neprospieva nášmu telu, narúšame vnútorné prostredie nášho organizmu a poškodzujeme jeho funkcie. Laicky povedané, ako keby by sme tankovali do automobilu s naftovým motorom benzín alebo naopak – a vtedy zadrieme motor.

Jedlo je pre naše telo jediný zdroj živín, pohon, ktorý organizmus potrebuje na to, aby všetko fungovalo, aby všetky tkanivá a orgány boli vyživované správne a dostatočne. A preto JEDLO by malo byť naším liekom a nie LIEKY naším jedlom.

Foto: silviarita, Pixabay

Uvedomením si tejto dôležitej skutočnosti vieme predísť ochoreniam a zbaviť sa liekov, ktoré mnohokrát zaťažujú náš rodinný rozpočet, nehovoriac o tom, že užívanie jedného lieku si väčšinou vyžaduje aj ďalší liek… atď. Buďme uvedomelí, starajme sa o to čo jeme, je to tá najzákladnejšia potreba a zároveň povinnosť, ktorú voči sebe máme. Moje Telo je môj Chrám, v ktorom žijem celý svoj život. Ak sa o telo staráme dobre, nebude nás v starobe obťažovať a obmedzovať. A ako sa hovorí, v zdravom tele je aj zdravý duch!

Tip

Chceli by ste si nechať vypracovať stravovací režim ušitý na mieru? Odporúčame obrátiť sa na odborníčku Antóniu Mačingovú na jej WEB STRÁNKE

Ak prijímame potravu, ktorá nám svojim chemickým a enzymatickým zložením neprospieva, narúšame svoj vnútorný systém a v tele tak dochádza k rôznym poruchám. Takto vzniknutých ochorení je veľké množstvo, spomeňme rakovinu hrubého čreva, v ktorej je naša krajina jednotka na svete, ďalej sklerózu multiplex a v podstate všetky ochorenia autoimunitného charakteru, ktoré veľmi limitujú chorému život.

Poďme sa postupne v ďalších článkoch preto spoločne pozrieť, ako je možné prispôsobiť svoj jedálniček tak, aby sa odrážal od typu základnej životodarnej tekutiny – našej krvnej skupiny. Nejedná sa o žiadne návody na diétny režim, ale o systematický pohľad na stravovací režim pre jednotlivé krvné skupiny. Pozrime sa spoločne na to, čo „áčkam, béčkam, ábéčkam a nulkám“ prospieva, ktoré jedlá sú pre rôzne krvné skupiny osožné, neutrálne a ktoré nevhodné, a čo to znamená.